Kallrökt snickarskinka med pesto på nässlor

 

10-15 bitar portioner

Ingredienser:

200 g kallrökt snickarskinka

½ påse rucolablad

 

Pesto på nässlor:

1 liter färska brännässlor med späda skott

½ msk grönsaksbuljong

120 g lagrad getost

2 klyftor vitlök

100 g rostade solroskärnor

8 soltorkade tomater utan olja

1 dl olivolja extra vergine

5 g färska basilikablad

2 krm salt

½ krm cayennepeppar

1 krm malen vitpeppar

 

Hemgården-produkter:

Lufttorkad kallrökt snickarskinka

Gör så här:

Börja med peston. Skölj nässlorna noga och lägg sedan i en kastrull med vatten, salt och grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda ca 6 min. Häll av vattnet och låt nässlorna ånga av i durkslag tills de kallnat. Pressa ner vitlöksklyftorna i en matberedare eller mixer och blanda sedan i solroskärnorna och de soltorkade tomaterna. Riv getosten på grova sidan av rivjärnet och lägg i mixerskålen. Repa basilikabladen och lägg dem hela i skålen samt tillsätt kryddorna. Tillsätt brännässlorna och mixa så solroskärnorna går sönder ordentligt. Droppa i oljan långsamt under tiden mixern körs.

 

Lägg upp den kallrökta snickarskinkan på en skärbräda och bred på 1 msk pesto på varje skiva. Lägg några rucolablad ovanpå. Rulla ihop till rullar och platta till lite så de står upp på fatet med kortsidan upp. Peston kan sparas i en tätslutande burk i kylskåpet ca 1 vecka.