Falukorv och färskpotatis i purjolöksstuvning
ca 4 personer
Ingredienser
600 g Hemgårdens falukorv
800 g fast potatis
3 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
lite muskot
½ purjolök
salt
svartpeppar
1 kruka gräslök
skånsk senap
Gör så här
Koka färskpotatisen med skal ca en halvtimme innan du tänkt färdigställa rätten (för att låta dem svalna lite innan de skärs upp).
Värm mjölk och grädde i en kastrull och värm samtidigt upp smöret i en annan.
Tillsätt vetemjölet i smöret och vispa runt medan vätskan blir varm och tjocknar.
Häll sedan hälften av den varma gräddmjölken i smörgrytan och rör runt (för att undvika klumpar). Tillsätt sedan resten av gräddmjölken och vispa till en jämn stuvning.
Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot. Låt stå och vila en stund.
Skala den varma potatisen och skär i små bitar.
Halvera purjolöken och skär i tunna skivor. Värm därefter stekpannan och tillsätt steksmör; Stek purjolöken i låg värme för att ta fram dess sötma (utan att ge den färg).
Rör ner stuvningen i purjolöken och blanda runt. Lägg därefter i potatisen och blanda runt försiktigt, så att inte potatisbitarna förstörs.
Skär falukorven i skivor och stek i en mix av olja och smör.
Servera med söt-stark senap och hackad gräslök.