Mjukbakad torskrygg med syrlig smörsås, potatismos, ärtor och bacon
4 portioner
Ingredienser
600g Torskrygg
800g Mjölig potatis, skalad
100 g Smör
1 ½ dl Grädde
1 dl Mjölk
Salt och peppar
1 ½ dl Grädde
1 ½ dl Cremé fraiche
100g Smör
2 paket Bacon, grovt tärnad
Gröna ärtor
Salt och peppar
Gör så här
Värm ugnen till 65 grader och ställ in torsken lätt saltad i en ugnsform med lock eller folie på.
Den ska mjukbakas ca 40 minuter.
Koka potatisen.
Under tiden kan man bryna smöret om man vill då får man en trevlig nötig smak. Annars funkar det att bara smälta. Ta av smöret från spisen och blanda grädde och mjölk med smöret så det blir varmt.
Pressa potatisen med potatispress, vänd ner smör och gräddblandningen. Rör runt istället för att vispa, det gör ett luftigt gôtt mos. Smaka av med salt och peppar.
Under tiden som fisken är i ugnen och potatisen kokar kan man steka bacon. Värm ärtorna i lätt saltat vatten och en klick smör.
Såsen är busenkel, koka upp grädde och cremé fraiche och smaka upp med salt och peppar, alldeles innan servering så monterar man rätten på tallrik ihop med smörsåsen.
Garnera med lite plockad dill.